Macska imádók honlapja

Ez a honlap azoknak való akik szereteik a macskálat , és nem kínozzák őket .

Macska pszichológia

A kiscica lelke

Meg kell próbálnunk megérteni azt, hogy hogyan gondolkodik a kiscica, és miért viselkedik úgy, ahogy viselkedik. Ha ez sikerül, akkor még szorosabb kötelék szövődhet a gazdi és a kismacska között. Ráadásul így sikerül leszoktatnunk a rossz szokásairól, és olyan macskát nevelhetünk belőle, akit szeretünk, és akivel szívesen osztjuk meg az otthonunkat.

Hogyan lesz a kiscicából okos nagy macska

A cicák tapasztalás során tanulnak; ha valamilyen kellemes élmény éri őket, akkor szívesen megismétlik azt. Ha kellemetlen élmény éri őket, akkor megpróbálják kerülni az efféle szituációkat. A macska nevelése kapcsán a legfontosabb dolog, amit mindig fejben kell tartanunk az, hogy a jutalmazás mindig beválik. A kiabálás szinte egészen biztosan nem hat rájuk, és inkább csak megrémülnek tőle.

Ha valamiről szeretnénk leszoktatni a kiscicát, hozzunk létre számára pozitív környezetet valami olyasvalamivel, amit megengedünk neki. Például, ha le akarjuk szoktatni a bútor karmolászásáról, akkor arra próbáljuk rászoktatni, hogy a karmolófán élesítgesse a körmeit inkább. Próbáljunk létrehozni számára egy izgalmas játszóteret, halmozzuk oda a játékait, macskamentát tegyünk köréje, és dicsérjük meg, ha odamegy játszani.

Ha kellemes játékos kapcsolat alakul ki köztünk és a kiscica között, és sok időt szentelünk a kedvencünkre, és ráadásul rengeteg izgalmas játékkal foglaljuk le, akkor eszébe sem jut majd, hogy rosszul viselkedjen. A csínytevés általában az unalom következtében jön létre.

Mi az ördög lehet az oka, hogy ezt csinálja?

Ennyit a jó magaviseletről, de néha észrevesszük majd, hogy a kiscica valami egészen bizarr dolgot művel. Erre is van magyarázat Íme:

Miért szopik a macska bizonyos dolgokat?

Előfordulhat, hogy észrevesszük, hogy a kismacska szopja a takarót vagy játékot, egyes gazdik már arról is beszámoltak, hogy arra ébrednek, hogy a kiscica szopja a fülüket! Nem tudunk erre egyértelmű magyarázatot adni, de valószínűleg ezt a kiscicát a kelleténél hamarabb választották le az anyjáról, és önmaga megnyugtatásaképpen szopik bizonyos dolgokat. De lehet, hogy csak unatkozik; próbáljuk meg cserélgetni a cica játékait, hogy ne lankadjon az érdeklődése.

Előfordulhat, hogy a cica megeszik bizonyos, ami nem ennivaló jellegű dolgokat, ez veszélyes lehet, mert például a cérna vagy ruhaanyag elzárhatja az emésztőcsatornáját. Ezenkívül bizonyos szobanövények mérgezőek lehetnek a macskákra. Az nem baj, ha a macska füvet eszik, úgyhogy emiatt nincs miért aggódni. Ritka esetekben a különféle dolgok lenyelése betegségekhez társul, ha emiatt aggódunk, forduljunk nyugodtan az állatorvoshoz.

Miért alszik olyan sokat a kiscica?

A macskák nagy része napi 13-18 órát alszik, bár ez függ a személyiségüktől és az életkoruktól. A kiscica valószínűleg még ennél is többet alszik. Az újszülött kiscicák szinte egész nap csak alszanak. Így az anyjuk közelében maradnak, tehát nem kóborolnak el, és nem kerülnek veszélybe.

A macskák éjjeli lények, így hát inkább napközben szeretnek aludni, éjszaka pedig aktívabbak lesznek. Ez néha gondot okozhat, különösen, ha a kisgyerekünk nappal szeretne játszani a kiscicával, ugyanakkor előfordul, hogy a cicára jön rá az „éjszakai őrjöngés”. Ha játszunk a cicával napközben, különösen lefekvés előtt, akkor nagyobb rá az esély, hogy éjszaka aludni fog.

Miért őrülnek meg a macskák éjszaka?

Igazság szerint egyáltalán nem őrülnek meg. Az éjszakai őrjöngés egyszerűen arról szól, hogy a kismacska ösztönösen megpróbálja felvenni az éjszakai ragadozókra jellemző viselkedést, tehát éjjel jönnek rá a vadászösztönei. Ilyenkor egér után szaglászik, pókokra vadászik, és ugrik mindenre, ami csak mozdul. Így tehát szinte lehetetlen számára az, hogy ne támadjon rá a lábujjunkra, amely ott mocorog a takaró alatt!

De nem a vadonban él. Ez a mi házunk, és meg kell értenie azt, hogy itt másként működnek a dolgok. Elsősorban az a feladatunk, hogy átállítsuk a biológiai óráját. Játsszunk vele egy órácskát lefekvés előtt, hogy kifárasszuk, akkor talán könnyebben alszik éjszaka. Lehet, hogy beletelik pár napba, mire a szervezete átáll, de hamarosan valamennyien jól fogunk aludni.

Miért szeretik a macskák a magas helyeket?

Nehéz felfogni azt, hogy vajon a kiscica miért szeret éppen a könyvespolc tetején ücsörögni, amikor ott van a földön a kényelmes fekhelye.

Számos elmélet létezik azzal kapcsolatosan, hogy a macskák miért szeretik a magas helyeket. Valószínűleg ennek az a fő oka, hogy innét jól rálátnak a dolgokra. Innét szemmel tarthatják az emberek és a többi háziállat mozgását. A vadon élő macska magasabb helyekről követi figyelemmel a prédáját, ugyanakkor ő viszonylag rejtve maradhat.

Másik magyarázat szerint a magas helyen a macska kevésbé érzi magát fenyegetve, nem tud összeütközésbe kerülni a kutyával, vagy a gyerekkel, aki esetleg nyúzná! Ráadásul egyes helyeken a magasban jó meleg van, például a hűtő tetején is. A magas hely egyúttal az elfoglalt pozíció jelképe is lehet. Ha a kiscica van a legmagasabb ponton, akkor úgy érezheti, hogy ő uralja a helyet, és biztonságban van.

Készüljünk fel tehát, hogy néha őrült támadást intéz a szekrény tetejéről a függöny ellen, úgyhogy legjobb lesz, ha a könyvespolc tetejéről eltávolítjuk az értékesebb holmikat

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 35
Heti: 78
Havi: 78
Össz.: 62 342

Látogatottság növelés
Oldal: Macska pchiológia
Macska imádók honlapja - © 2008 - 2020 - macskaimadok.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »